McMurty Building, Stanford University (Diller Scorfidio+Renfrew, 2015) (1)McMurty Building, Stanford University (Diller Scorfidio+Renfrew, 2015) (1)
DILLER SCORFIDIO+RENFREW

Founded in 1981, Diller Scofidio + Renfro (DS+R) is a design studio whose practice spans architecture, urban design, installation art, multi-media performance, digital media, and print. With a focus on cultural and civic projects, DS+R is based in New York and is comprised of over 100 architects, designers, artists and researchers. The firm is led by Elizabeth Diller, Ricardo Scofidio, Charles Renfro and Benjamin Gilmartin.

Shown here: The McMurtry Building unites Stanford University’s Departments of Art and Art History. The 96,000 sf takes the form of two interlocking sculptural strands—one dedicated to the Department of Art and the other to the Department of Art History. The Art History strand has a cement plaster exterior typical of historic buildings across campus. The Art strand displays patinated zinc finish, an industrial aesthetic in keeping with the making of art. The Art and Architecture Library, a transparent floating glass box, is positioned between the two strands. Transparent studio and classroom walls allow abundant natural light into the interiors, and the first–level courtyard connects the lobby, exhibition space, sculpture studio, and a 120–seat flexible presentation space.

The Broad (2015) is a new contemporary art museum in downtown Los Angeles. Home to 2,000 works of art in the Broad collection, the 120,000-square-foot building features two floors of gallery space and is the headquarters of The Broad Art. Eli and Edythe Broad also built a 24,000-square-foot public plaza, added streetscape improvements and enhanced pedestrian access on and around The Broad along Grand Avenue.
The museum’s design merges the two key programs of the building: public exhibition space and the vault that supports The Broad Art Foundation’s extensive lending activities. The vault’s heavy opaque mass is always in view, hovering midway in the building. The vault is enveloped by the “veil,” a porous, honeycomb-like exterior structure that spans across the block-long third-floor gallery and provides filtered natural daylight. The museum’s “veil” lifts at the corners, welcoming visitors into an active lobby and shop. The public is then drawn upwards via escalator, tunneling through the vault, arriving onto nearly an acre of column-free gallery space bathed in filtered light. The gallery has 23-foot-high ceilings, and the roof is supported by 7-foot-deep steel girders. Visitors exit the third floor via a winding central stair through the vault that offers glimpses into the vast holdings of the collection.
McMurty Building, Stanford University (Diller Scorfidio+Renfrew, 2015) (1)McMurty Building, Stanford University (Diller Scorfidio+Renfrew, 2015) (2)McMurty Building, Stanford University (Diller Scorfidio+Renfrew, 2015) (3)McMurty Building, Stanford University (Diller Scorfidio+Renfrew, 2015) (4)McMurty Building, Stanford University (Diller Scorfidio+Renfrew, 2015) (5)The Broad, Los Angeles (Diller Scorfidio+Renfrew, 2015) (1)The Broad, Los Angeles (Diller Scorfidio+Renfrew, 2015) (2)The Broad, Los Angeles (Diller Scorfidio+Renfrew, 2015) (3)The Broad, Los Angeles (Diller Scorfidio+Renfrew, 2015) (4)The Broad, Los Angeles (Diller Scorfidio+Renfrew, 2015) (5)