Situated behind Snøhetta's Oslo Opera House, the Barcode Project is a master planning project consisting of a row of multi-purpose high-rise buildings which largely make up the skyline of Oslo. Each of the buildings is the creation of different combinations of European architecture firms; however, together they form an ensemble with the gaps between them creating the impression of a barcode.

Each buildings has its own distinguishing features. The firms involved in the project included Dark Arkitekter, A-lab, MVRDV and Snøhetta.

The Barcode Project proved to be a controversial scheme by adding high-rise buildings to a mostly low-rise city. However, the overarching principle was to relieve the pressure of Oslo’s rapid growth and reshape the urban landscape without diminishing any existing green space. Unbuilt spaces between each of the buildings were to be at least 12m wide, which would not only guarantee green spaces, but also contribute to openness, light penetration, and transparency in the built-up area.
The BARCODE project, Oslo (1)The BARCODE project, Oslo (2)The BARCODE project, Oslo (3)The BARCODE project, Oslo (4)The BARCODE project, Oslo (5)The BARCODE project, Oslo (6)The BARCODE project, Oslo (7)The BARCODE project, Oslo (8)The BARCODE project, Oslo (9)The BARCODE project, Oslo (10)